Agility
Här handlar det om att hund och förare på kortast tid och utan fel eller vägringar ska ta sig igenom en hinderbana.
Om agility
Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport.
I agility skördar vi framgångar både på internationella tävlingsarenor och på träningsbanorna runt om i landet.
Upplevelse av agility
Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerat samarbete. Agility är en modern och publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på gungbrädor, genom tunnlar och över hinder.
Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Ofta läggs mycket arbete på att motivera hunden för att nå en positiv och glad attityd i träningen. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt och mot nya, spännande utmaningar.
Träna agility
Förutsättningen för att träna agility är att hund och förare är lyhörda för varandra och att samarbetsvilja finns. Om det inte finns från början får man helt enkelt arbeta på det.
Så här tränar du agility
Träningen handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund. Förare och hund har roligt tillsammans. Man lägger mycket tid på samarbete och tränar sedan hunden på att bli säker på olika hinder och bli motiverad att vilja arbeta självständigt. Man bygger självförtroende hos hunden.
En del moment, exempelvis kontaktfältshinder och slalom tar tid att träna. Dessutom behöver föraren erövra kunskaper kring handling (hur man styr hunden). Man behöver lägga ned mycket tid på att träna med sin hund innan man kan börja tävla.
Vilka hundar kan träna
Alla friska hundar över 12 månader kan träna. Hundar av stora raser bör vänta tills 18 månaders ålder med hinder som kräver en stor påfrestning (ex. hopphinder).
Tävla i agilty
Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder.
Alla registrerade och oregistrerade raser får tävla. Oregistrerade hundar ska ha tävlingslicens hos Svenska Kennelklubben (se Tävlingslicens) för att få tävla på officiella tävlingar. Dessutom ska samtliga hundar ha en tävlingsbok där en agilitydomare mäter in hunden i den storleksklass hunden ska tävla i.
Föraren ska vara medlem i klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar. Medlemskap inom SKK, se www.skk.se.
Tävlingar & mästerskap
Officiella och inofficiella tävlingar – Klubbmästerskap, Distriktsmästerskap, Svenska mästerskap, Nordiska mästerskap, Världsmästerskap. Det är möjligt att tävla utomlands också.
Titlar att vinna
Cert, championat, CACIAG och reservCACIAG samt från 1 januari 2012 kan oregistrerad och/eller kryptorchid hund ta agilitydiplom. Dessa titlar är aktuella i klass 3.
Klasser att tävla i
I agility kan man tävla både individuellt och i lag. Hundarna är indelade i olika storleksklasser, small, medium och large. Det finns två tävlingsformer, agilityklass som innehåller balanshinder (klätterhinder) och hoppklass utan balanshinder. Hunden börjar i klass 1 och kvalificerar sig upp till klass 2 och till sist klass 3.
Kombinera agility med annat
I princip kan man kombinera alla andra tävlingsgrenar med agility.
Kontaktperson
Biggan Lundin 072-225 99 63, biggan1.l@telia.com