Om nose work

Sporten nose work grundades i USA för att ge hundstallshundar i väntan på adoption aktivering och mental stimulans. Sporten utvecklades från det arbete som polis- och tulltjänstehundar utför. En hund kan i princip tränas att söka efter vilken doft som helst, men i Sverige har man valt dofterna eukalyptus, lagerblad och lavendel. Sporten har rekordsnabbt blivit en populär aktiverings- och tävlingsform i Sverige, sporten är fortfarande väldigt ”ung” då den så sent som 2017 blev officiell tävlingsgren.

                  I nose work använder hunden ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. Nose work är till för alla. Alla hundar kan träna, oavsett ålder och ras (i tävling får även blandraser delta). Det är även en sport som är en utmärkt aktiveringsform för bl.a. osäkra hundar, skadade hundar, hundar som inte kan träffa andra hundar och som kanske inte har möjlighet att träna/delta i andra hundsporter. Här begränsas din egen träning enbart av förarens fantasi vad gäller träningsmiljöer.

                  Vad gäller den utrustning som krävs är det en förhållandevis billig sport att hålla med på. Hunden kräver ingen speciell utrustning, sele och längre koppel räcker bra. Utöver det krävs ett kit med hydrolat (doften), doftbärare, burkar m.m. Detta gör att det är enkelt att spontant träna på hemmaplan eller på resande fot. Och kanske är det den enkelheten i kombination med att alla kan delta som har gjort sporten så populär så snabbt.

                  Nose work tränas i olika miljöer, både inom- och utomhus. En droppe av hydrolat (doften) droppas på en möbeltass eller en tops, som sedan läggs i en dofthållare (burk, plastpipett m.m.). Dofthållaren göms sedan i en behållare, på ett fordon eller i en inom- eller utomhusmiljö. Hunden ska söka reda på doften och sedan markera när den hittat doftgömman. Sökarbete är mentalt uttröttande för hunden och den brukat alltid bli nöjt trött efter den mentala stimulansen det innebär. 

 

DSC_1396 DSC_1325_1  DSC_1153

Dofthållare                                  Inomhussök                                      Inomhussök

DSC_1386 DSC_1360_1 

Fordonssök                                                            Behållarsök

Tävla i nose work

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose work, där det tillkommer en ny doft i varje klass:

NW1: eukalyptus

NW2: eukalyptus, lagerblad

NW3: eukalyptus, lagerblad, lavendel

 

Det finns fyra olika moment i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid:

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök

 

Inför varje ny doft/klass måste ekipaget genomföra ett så kallat doftprov. Doftprovet genomförs av etiska skäl för att säkerställa att hunden känner igen den doft den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund.

Kontaktpersoner

Anna Pettersson 070-318 52 10, annap6705@gmail.com

Caroline Näsvall, 073-044 96 26, info@vhbk.se